سفارش تبلیغ
صبا ویژن

وب سایت شخصی مهران حداد__M.Haddad personal website
سکوت کن برای تفکر......نگاه کن برای عبرت 
تاریخچه موزه ملی ایران
طبق اسناد تاریخی، پیشنهاد ایجاد مکانی به نام موزه، برای نخستین بار در ایران از سوی مرحوم مرتضی قلی هدایت ملقب به صنیع الدوله مطرح شد که هرگز نتوانست به آرزویش جامه عمل بپوشاند؛
 


پس از آن، در سال 1295 هجری شمسی همزمان با تأسیس وزارت معارف و صنایع مستظرفه در ایران، اولین موزه به معنای اعم آن (قدیمی¬ترین موزه ایران به معنای اخص، موزه همایونی است که به دستور ناصرالدین قاجار در ضلع شمال کاخ گلستان در سال 1294 هجری قمری برپا گردید و متشکل از هدایای خارجی شاهان قاجار و جواهرات سلطنتی بود.) به نام "موزه ملی" به همت مرتضی قلیخان ممتازالملک با دارابودن بیش از 270 قلم شیء در یکی از اتاقهای مدرسه دارالفنون برپا گردید که پس از مدتی آثار تاریخی این مجموعه نیز از مدرسه درالفنون به تالار آئینه واقع در ساختمان مسعودیه منتقل شد.



همزمان با برپایی نخستین موزه در ایران و پی بردن مردم به اهمیت مواریث فرهنگی از یکسو، و از سوی دیگر با آغاز حفاریهای باستان شناسان اروپایی به ویژه هیأت فرانسوی به ریاست ژاک دمرگان (J.Demorgan) در شوش و لغو انحصار امتیاز کاوش فرانسویان در ایران در سال 1306 هجری شمسی ایجاد موزه ای جهت نگهداری و نمایش آثار به دست آمده از حفریات باستانشناسی احساس شد؛ از همین رو، از سوی دولت وقت به آندره گدار (A.Godard) مهندس معمار فرانسوی – که از سال 1308 هجری شمسی در استخدام دولت وقت ایران بود – ماموریت داده شد تا نقشه نخستین موزه علمی ایران را طراحی کند؛ در نهایت، ساختمان موزه ایران باستان به سبک معمـاری ایرانی با سردر ورودی مشابه ایوان بلند طاق کسری مطلق به دوره ساسانی و با آجرهای قرمز رنگ بر اساس طرح مهندس معمار فرانسوی و با معماری حاج عباس قلی معمار باشی در سـال 1314 هجـری شمسی آغاز شـد و پس از 2 سال مورد بهره برداری قرار گرفت.

"قدیمی ترین نمای ترسیم شده از موزه"



در حال حاضر، موزه ملی ایران شامل دو ساختمان مجزا به نامهای موزه ایران باستان (تاریخ تاسیس 1316 هجری شمسی) و موزه دوره اسلامی (تاریخ تاسیس 1375 هجری شمسی) است.


بخش پیش از تاریخ 

 
 

بخش پیش از تاریخ موزه ملی ایران از سال 1316 همزمان با تاسیس این موزه فعالیتهای خود را آغاز کرد.
 
 

گنجینه این بخش بیش از ده هزار شی را در خود جای داده است. این مجموعه ها نشانگر سیر تحول فرهنگ های پیش از تاریخ ایران از هزاره هفتم پ.م تا هزاره اول پ.م است و از مکانهایی چون تپه سراب، علی کش، تل باکون، چشمه علی، اسماعیل آباد، شوش، حسنلو، مارلیک، و مکانهای متعدد دیگر یافت شده است.

 

تعداد بسیاری از اشیاء موجود در گنجینه بخش پیش از تاریخ از کاوشهای علمی باستان شناسی بدست آمده اند. در کنار این مجموعه ها اشیاء دیگری نیز وجود دارد که توسط افراد مختلف اهداء و یا از آنها خریداری شده است. از مجموعه های مهم اهدایی می توان به مجموعه فروغی اشاره کرد که در سال 1359 به موزه وارد شده است. همچنین برخی دیگر از این اشیاء در نتیجه کشفیات اتفاقی و یا از طریق توقیف اشیای به دست آمده از حفریات غیر مجاز به بخش وارد شده اند که از میان آنها می توان به مجموعه مرز بازرگان اشاره کرد.
 


وظائف عمده بخش پیش از تاریخ عبارت است از ایجاد شرایط مساعد جهت حفظ و نگهداری اشیاء، پژوهش، مطالعه و معرفی اشیاء موجود، انتشار مقاله، کتاب، بولتن، بروشور، تهیه شناسنامه علمی اشیاء (شامل توصیف شی، تهیه عکس و طرح ، تهیه کتابشناسی)، ارایه اطلاعات مورد نیاز به پژوهشگران و راهنمایی دانشجویان جهت انجام کارهای پژوهشی و پایان نامه، برگزاری نمایشگاههای داخلی و خارجی و پذیرش کارآموزان از ارگان های مختلف است.
 


بخش پیش از تاریخ تاکنون چندین نمایشگاه مستقل را نیز راه اندازی کرده است .
  
   

[ شنبه 92/1/3 ] [ 3:24 عصر ] [ مهران حداد ] [ نظرات () ]
.: Weblog مهران حداد :.

درباره وبلاگ

سلام به دوستانی که به وبلاگم اومدن،براتون ارزوی شادی و آرامش همیشگی دارم.خدایا انگونه زنده ام بدار که نشکند دلی از زنده بودنم و آنگونه بمیران که کسی به وجد نیاید از نبودنم.
موضوعات وب
امکانات وب


بازدید امروز: 101
بازدید دیروز: 70
کل بازدیدها: 523275