وب سایت شخصی مهران حداد__M.Haddad personal website سکوت کن برای تفکر......نگاه کن برای عبرت
| ||||||
اصل 44 قانون اساسی و خصوصی سازی شرکت های بیمه دولتی Insurance
اجرای اصل 44 قانون اساسی و خصوصی سازی شرکت های بیمه دولتی (معاونت امور بانکی،بیمه و شرکتهای دولتی وزارت امور اقتصادی و دارائی) دسته : مجموعه مقالات همایش مدیریت بر چالشهای فراروی صنعت بیمه [ سه شنبه 92/2/17 ] [ 1:17 صبح ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
2ـ3ـ1ـ3ـ تعریف بهداشت روانی در اسلام : [ چهارشنبه 92/1/28 ] [ 12:58 صبح ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
سلامت فکر
مقدمه : [ چهارشنبه 92/1/28 ] [ 12:54 صبح ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
مقدمه - تغییرات سریع و گسترده ای که در سازمانهای امروزی به وجود امده سبب شده است تا کمبود مهارت ها از چالش های عمده بازار کار به شمار اید.تقاضای رو به افزایش کار فرمایان برای جذب نیروهای ماهر از سویی،و تمایل کارکنان توانمندبرا تصاحب و در اختیار گرفتن مشاغل با ارزش از سویی دیگر، باعث شده است تا یک نبرد و مبارزه ای شکل بگیرد،که بی مناسبت نیست ان را نبرد استعدادها بنامیم. در این نبرد، سازمان های موفق به دنبال ان هستند که استراتژی ها و خط مشی ها و رویه های خود را به گونه ای بهبود بخشند که بتوانند استعدادهایی را که برای تداوم حیات اقتصادی شان ضروری است،جذب کنند،توسعه دهند و نگه دارند.برای این منظور انها باید بدانند چه توانمندی هایی را برای سازمان شان نیاز دارند و سپس استعدادهای بالقوه و بالفعل را در بین کارشناسان شناسایی کنند،به عبارت دیگر باید قادر باشند تا بر استعدادها مدیریت کنند. [ چهارشنبه 92/1/28 ] [ 12:23 صبح ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
نکاتی پیرامون فرهنگ تجاری فرانسه
[ پنج شنبه 92/1/15 ] [ 5:27 عصر ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
1) قانون علت و معلول
هر چیز به دلیلی رخ می دهد. برای هر علتی معلولی است و برای هر معلولی، علت یا علت های به خصوصی وجود دارد، چه از آن ها اطلاع داشته باشید چه نداشته باشید. چیزی به اسم اتفاق وجود ندارد. در زندگی هر کاری را که بخواهید می توانید انجام دهید به شرط آن که تصمیم بگیرید که دقیقا چه می خواهید و سپس عمل کنید.
2) قانون ذهن
شما تبدیل به همان چیزی می شوید که درباره آن بیشتر فکر می کنید. پس همیشه درباره چیزهایی فکر کنید که واقعا طالب آن هستید.
3) قانون عینیت یافتن ذهنیات
دنیای پیرامون شما تجلی فیزیکی دنیای درون شماست. کار اصلی شما در زندگی این است که زندگی مورد علاقه خود را در درون خود خلق کنید. زندگی ایده آل خود را با تمام جزییات آن مجسم کنید و این تصویر ذهنی را تا زمانی که در دنیای پیرامون شما تحقق پیدا کند حفظ کنید.
4) قانون رابطه مستقیم
زندگی بیرونی شما بازتاب زندگی درونی شماست. بین طرز تفکر و احساسات درونی شما، و عملکرد و تجارب بیرونی تان رابطه مستقیم وجود دارد. روابط اجتماعی، وضعیت جسمانی، شرایط مالی و موفقیت های شما بازتاب دنیای درونی شماست.
5) قانون باور
هر چیزی را که عمیقا باور داشته باشید به واقعیت تبدیل می شود. شما آن چه را که می بینید که قبلا به عنوان باور انتخاب کرده اید. پس باید باورهای محدودکنتده ای را که مانع موفقیت شما هستند شناسایی کنید و آن ها را از بین ببرید.
6) قانون ارزش ها
نحوه عملکرد شما همیشه با زیر بنایی ترین ارزش ها و اعتقادات شما هماهنگ است. آن چه که ارزش هایی را که واقعا به آن اعتقاد دارید بیان می کند ادعاهای شما نیست بلکه گفته ها، اعمال و انتخاب های شما به ویژه در هنگام ناراحتی و عصبانیت است.
7) قانون انگیزه
هر چه می گویید یا انجام می دهید از تمایلات درونی، خواسته ها و غرایز شما سرچشمه می گیرد. پس برای رسیدن به موفقیت باید انگیزه ها را مشخص کرد تا با یک برنامه ریزی اصولی به هدف رسید.
8) قانون انتظار
اگر با اعتماد به نفس، انتظار وقوع چیزی را در جهان پیرامونتان داشته باشید آن چیز به وقوع می پیوندد. شما همیشه هماهنگ با انتظارات تان عمل می کنید و این انتظارات بر رفتار و چگونگی برخورد اطرافیانتان تاثیر می گذارد.
9) قانون تمرکز
هر چیزی را که روی آن تمرکز کرده و به آن فکر کنید در زندگی واقعی، شکل گرفته و گسترش پیدا می کند. بنابراین باید فکر خود را بر چیزهایی متمرکز کنید که واقعا طالب آن هستید.
10) قانون عادت
حداقل 70 درصد از کارهایی که انجام می دهیم از روی عادت است. پس می توانیم عادت هایی را که موفقیت مان را تضمین می کنند در خود پرورش دهیم؛ و تا هنگامی که رفتار مورد نظر به صورت اتوماتیک و غیر ارادی انجام نشود، تمرین و تکرار آگاهانه و مداوم آن را ادامه دهیم.
11) قانون انتخاب
زندگی ما نتیجه انتخاب های ما تا این لحظه است. چون همیشه در انتخاب افکار خود آزاد هستیم، کنترل کامل زندگی و تمامی آن چه برایمان اتفاق می افتد در دست خودمان است.
12) قانون تفکر مثبت
برای رسیدن به موفقیت و شادی، تفکر مثبت امری ضروری است. شیوه تفکر شما نشان دهنده ارزش ها، اعتقادات و انتظارات شماست.
13) قانون تغییر
تغییر، غیر قابل اجتناب است و ما باید استاد تغییر باشیم نه قربانی آن.
14) قانون کنترل
سلامتی، شادی و عملکرد درست از طریق کنترل کامل افکار، اعمال و شرایط پیرامونمان به وجود می آید.
15) قانون مسوولیت
هر چه و هر کجا که هستید به خاطر آن است که خودتان این طور خواسته اید. مسوولیت کامل آن چه که هستید، آن چه که به دست آورده اید و آن چه که خواهید شد بر عهده خود شماست.
16) قانون پاداش
عالم در نظم کامل به سر می برد و ما پاداش کامل اعمالمان را می گیریم. همیشه از همان دست که می دهیم از همان دست می گیریم. اگر از عالم بیشتر دریافت می کنید به این دلیل است که بیشتر می بخشید.
17) قانون خدمت
پاداش هایی را که در زندگی می گیرید با میزان خدمت شما به دیگران رابطه مستقیم دارد. هر چه بیشتر برای بهبود زندگی و سعادت دیگران کار کنید و توانایی های خود را افزایش دهید، در عرصه های مختلف زندگی خود بیشتر پیشرفت می کنید.
18) قانون تاثیر تلاش
همه امیدها، رویاها، هدف ها و آرمان های ما در گرو سخت کوشی است. هر چه بیشتر تلاش کنیم؛ موفقیت بیشتری کسب خواهیم کرد.
19) قانون آمادگی
در هر حوزه ای موفق ترین افراد، آن هایی هستند که وقت بیشتری را صرف کسب آمادگی برای انجام کارها می کنند. عملکرد خوب نتیجه آمادگی کامل است.
20) قانون حد توانایی
شاید برای انجام همه کارها وقت کافی وجود نداشته باشد ولی همیشه برای انجام مهم ترین کارها وقت کافی هست. هر چه بیشتر کار کنیم کارایی بیشتری پیدا می کنیم. اما باید اموری را بر عهده بگیریم که در حد توانمان باشد.
21) قانون تصمیم
مصمم بودن از ویژگی های اساسی افراد موفق است. در زندگی هر جهشی در جهت پیشرفت هنگامی حاصل می شود که در موردی تصمیم روشنی گرفته باشیم.
22) قانون خلاقیت
ذهن ما می تواند به هر چیزی که باور داشته باشد دست یابد. هر نوع پیشرفتی در زندگی با یک ایده آغاز می شود و چون توانایی ما در خلق ایده های جدید نامحدود است آینده نیز محدودیتی نخواهد داشت.
23) قانون استقامت
معیار ایمان به خود، توانایی استقامت در برابر سختی ها، شکست ها و ناامیدی ها ست. استقامت ویژگی اساسی موفقیت است. اگر به اندازه کافی استقامت کنیم، طبیعتا سرانجام موفق خواهیم شد.
24) قانون صداقت
خوشبختی زمانی سراغ ما می آید که تصمیم بگیریم هماهنگ با والاترین ارزش ها و عمیق ترین اعتقادات خود زندگی کنیم. همواره باید با آن بهترین بهترین ها که در درون مان وجود دارد صادق باشیم.
25) قانون انعطاف پذیری
در تعیین اهداف خود قاطعیت داشته باشید، اما در مورد روش دست یابی به آن ها انعطاف پذیر باشید. در عصر تحولات سریع و رقابت شدید، اتعطاف پذیری.
26) قانون خوشبختی
کیفیت زندگی ما را احساس مان در هر لحظه تعیین می کند و احساس ما را تفسیر خودمان از وقایع پیرامونمان مشخص می سازد، نه خود وقایع. هرگز برای این که تجربه خوشی از دوران کودکی داشته باشید دیر نیست. کافی است گذشته را مرور کنید و روشی را که برای تفسیر تجربیات خود داشته اید تغییر دهید.
27) قانون تعجیل
ما همواره دوست داریم که هر چه زودتر به آرزوهایمان برسیم، به همبن دلیل است که در تمام عرصه های زندگی بی قراریم.
28) قانون فرصت
بهترین فرصت ها اغلب در معمولی ترین موقعیت های زندگی مان به وجود می آید. پس بزرگ ترین فرصت ها به احتمال زیاد همیشه در دسترس ماست.
29) قانون خود شکوفایی
شما می توانید هر چه را که برای رسیدن به اهداف تعیین شده خود به آن نیاز دارید بیاموزید. آن هایی که می آموزند توانا هستند.
30) قانون بخشندگی
هر چه بیشتر، بدون انتظار پاداش، به دیگران خدمت کنید، خیر و نیکی بیشتری به شما می رسد. آن هم از جاهایی که اصلا انتظار ندارید. شما تنها در صورتی حقیقتا خوشبخت خواهید شد که احساس کنید به دلیل خدمت به دیگران انسان با ارزشی هستید.
[ شنبه 92/1/3 ] [ 2:51 عصر ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
شاید شما در مورد انواع مدل بانک ها شنیده باشید
بانک های سرمایه گذاری ، بانک های خرد ، بانک های تجاری ، بانک های الکترونیکی و غیره آیا می دانید تفاوت بین این بانک ها چیست ؟ برخی از مهمترین انواع بانک ها شامل : Central banksبانک های مرکزی
Retail banksبانک های خرد
Commercial banksبانک های تجاری
Investment banksبانک های سرمایه گذاری
Online banksبانک های الکترونیکی
Private banksبانک های محرمانه و خصوصی
What is the Central Bank?
بانک مرکزی چیست ؟ بانک مرکزی ارگانی است که در زمینه عملکرد بانک های دیگر پاسخ گو است
·همه کشور ها دارای بانک مرکزی هستند
قوانین اکثر آنها مشابه و عمده فعالیت آنها شامل :
اکثر مردم بصورت مستقیم با بانک مرکزی ارتباط ندارند اما بصورت غیر مستقیم از طریق دیگر بانک ها با آن در ارتباط هستند.
What is a Retail Bank?
بانک خرد چیست ؟ بانک خرد بانکی است که با مشتریان عمومی و مردم جامعه در تماس است و سرویس های بانکی پایه را برای مشتریان فراهم می آورد.
برخی از فعالیت های عمومی این بانک ها شامل :
بانک های خرد همان بانک هائی هستند که ما و شما روزانه با آنها در ارتباط هستیم ، همان بانک هائی که چک های شما را پاس می کنند.
What is a Commercial Bank?
بانک تجاری چیست ؟ بانک هائی هستند که با شرکت ها در ارتباط هستند و نیازهای آنها را برآورده می نمایند
این سرویس ها شامل :
What is an Investment Bank?
بانک سرمایه گذاری چیست ؟ بانک های سرمایه گذاری به موسسات کمک می کنند تا در بازار سرمایه وارد شوند
مثلا“ وقتی یک شرکت بخواهد پول خود را با کمک خرید سهام و اوراق بورس افزایش دهند می تواند از خدمات این بانک ها استفاده کنند.
این بانک ها همچنین می توانند در زمینه ادغام شرکت ها با یکدیگر و یا تفکیک شدن به چند بخش یاری نمایند.
این بانک ها در زمینه حساب های پس انداز مشتریان فعالیتی ندارند.
What is an Online Bank?
بانک الکترونیکی چیست ؟ این بانک ها به شما این امکان را می دهند تا کارهای بانکی خود را از طریق اینترنت انجام دهید.
به دلیل اینکه ارائه خدمات بانکی از هزینه کمی برخوردار است بانک می تواند در مورد تسهیلات نرخ کمتری دریافت کند و به سپرده ها سود بیشتری بدهد
خدمات عمده این بانک ها شامل :
Private banking
بانک محرمانه و خصوصی این نوع بانک شامل کلیه موارد بانکی ، سرمایه گذاری و خدمات مالی می شود که برای اشخاص و بصورت خصوصی فراهم آورده شده است و برای امور خصوصی افراد مانند نظارت بر ارث و همچنین کمک به پرداخت کمتر مالیات به یاری مشتریان خود می آیند.
بیشتر عملیات این بانک بصورت خصوصی و برای افراد مخصوص انجام می شود و کمتر بصورت عمومی و خرد فعالیت دارند.
[ شنبه 92/1/3 ] [ 2:47 عصر ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
تاریخچه کارت های اعتباری:
در مورد تاریخچه کارتهاى اعتبارى، دیدگاههاى متفاوتى وجود دارد. بعضىها تولد نخستین کارتهاى اعتبارى را به انگلیسىها نسبت مىدهند و بعضى به آمریکایىها. گروهی نقطه آغازین را همان " بن"هاى اعتبارى میدانند که شرکت "نساجى انگلستان" بین کارکنان خود توزیع کرد. آن روزها کارکنان شرکت نساجى انگلستان، با استفاده از "بن" از مراکز تجارى طرف قرارداد خرید میکردند. شرکت، بهاى کالاهاى خریدارى شده را میپرداخت، بعد بهصورت قسطى از حقوق کارکنان کم مىکرد.
این یک روایت از تاریخچه کارتهاى اعتبارى است. اما بعضى دیگر از تاریخنگاران اقتصادى، ابداع کارتهاى اعتبارى را به فردى بهنام" جان سیبگینز" کارشناس اعتبارى مصرفى بانک نیویورک نسبت میدهند. طرح اولیه او که تحت عنوان «CHARGE IT» در سال 1946 مطرح شد، براى خریدهاى کوچک از فروشگاههاى محلى مورد استفاده قرار گرفت. از این طرح خیلى استقبال شد. همین طرح باعث شد تا سایر بانکهاى آمریکایى هم طرحهاى مشابهى را مورد بررسى اولیه قرار دهند. تا اینکه در سال 1960 بانک "آو امریکا "طرح خود را تحت عنوان «بانک امریکارد (BANK AMERICARD)» به بازار عرضه کرد. در این طرح از کارتهاى پلاستیکى خاصى براى خرید کالا و خدمات و دریافت وجوه نقد از بانک استفاده شد. از آن روزها کارت بانکى تقریبا مفهوم امروزی خود را یافت. فعالیت این کارت که بعدها بهنام ویزا (VISA) شهرت یافت، بهسرعت گسترش یافت تا آنجا که در سال 1970 بیش از 30 میلیون نفر در ایالات متحده آمریکا داراى" بانک آمریکارد "بودند و با گذشت ده سال ، حجم درآمد ناخالص ناشى از معاملات آن، از مرز سه میلیارد دلار به 31 میلیارد دلار (10 برابر) افزایش یافت. بعد از آن بیشتر موسسهها و بانکها با هدف فروش و رقابت بیشتر در بازار، به صدور انواع کارت اعتبارى اقدام کردند. آسیا از چه زمانى با این پدیده مواجه شد؟
ظاهرا کارتهاى اعتبارى همزمان با تحولى که در زمینه بانکدارى اسلامى از 30 سال پیش به وقوع پیوست، وارد کشورهاى اسلامى شده است. این تحول البته رابطه مستقیمى با ایجاد مناطق آزاد تجارى مثل دبى دارد بهگونهاى که سابقه این کارتها در کشور امارات بیشتر از سایر کشورها بوده است.
اما دوره فراگیرى آن چند سالى است که در خاورمیانه آغاز شده است. طبق یک گزارش مالى،" ویزا کارت" که بخش عمده نظام پرداختهاى خاورمیانه را در اختیار دارد، تا پایان ماه دسامبر 2000 چیزى در حدود30 میلیون کارت اعتبارى در کشورهاى عربى صادر کرده است. مجموع پرداختهایى که از طریق کارتهاى اعتبارى در خاورمیانه صورت گرفته است، بیش از50 میلیارد دلار بوده است که نشاندهنده رشد سالانهاى معادل 58 درصد است. این رشد هنوز هم ادامه دارد. این روزها در کشورهاى عربى، کارت اعتبارى بسیار اهمیت پیدا کرده است.
تعداد کارتهاى صادر شده در ایران چطور؟
بیش از 30 میلیون کارت در ایران صادر شده است. اگر به آمارهاى سال 1382 که در آن چیزى حدود یک میلیون کارت صادر شده بود نگاه کنیم، متوجه مىشوید که نظام بانکى ایران تا چه اندازه در ایجاد فرهنگ استفاده از کارتهاى بانکى موفق بوده است.
تعریف کارت اعتباری : در یک تعریف ساده، میتوان گفت: کارت اعتبارى، کارتى است که یک بانک یا نهاد پولى یا اعتبارى صادر میکند و به دارنده آن امکان میدهد کالا یا خدمتى را بدون پرداخت وجه نقد و فقط با ارایه این کارت خریدارى کند. تعریف دیگرى وجود دارد که کارت اعتبارى را سندى مىداند که بانک یا موسسه مالى صادر میکند و دارنده کارت بهوسیله آن میتواند از کسى که معامله با آن را قبول دارد، کالا، خدمات و یا پول نقد دریافت کند. صادرکننده کارت، بهاى کالاها و خدمات خریدارى شده و معادل پول نقد دریافت شده را میپردازد و بعد طى مدتزمان مشخص از دارنده کارت میگیرد.
اصولا کارت اعتبارى از چه عناصرى تشکیل مى شود؟
براى ایجاد کارتهاى اعتبارى، چند عامل باید وجود داشته باشد. اول باید موسسه یا بانکى وجود داشته باشد که اقدام به انتشار کارت کند. بانک یا موسسه مالى به انتشار کارتهاى اعتبارى اقدام مىکند و طبق ضوابط خاص، در اختیار مشتریان میگذارد. بانک یا موسسه ناشر، علاوه بر عملیات انتشار، با مراکز تجارى و خدماتى قرارداد مىبندد که در صورت مراجعه دارندگان کارت، بر اساس ضوابط، کالا، خدمات و پول نقد در اختیار آنها قرار دهد.
بعد از انتشاردهنده کارت، باید شخصى وجود داشته باشد که متقاضى دریافت کارت باشد. ما به این مشترى مىگوییم، دارنده کارت. هر شخص حقیقى یا حقوقى واجد شرایطى که با مراجعه به بانک یا موسسه مالى، کارت اعتبارى دریافت میکند تا بهوسیله آن بتواند بدون پرداخت وجه نقد، کالاها و خدمات مورد نیاز را بخرد یا در مواقع لزوم، پول نقد دریافت کند،"دارنده کارت" است.
در این رابطه طبیعى است که باید کسى یا مجموعهاى وجود داشته باشد که پذیرنده کارت باشد. در این جریان همه مراکز تجارى، خدماتى و مالى که بر اساس قراردادى با صادرکننده کارت توافق میکنند تا در صورت مراجعه دارندگان کارت، کالا، خدمات یا پول نقد مورد نیاز او را فقط در قبال ارایه کارت تقدیم کنند، بعد طبق قرارداد، بهاى کالاها و خدمات و معادل پول نقد را از صادرکننده کارت دریافت کنند،"پذیرنده کارت" نام دارند.
هنوز خیلىها کارکرد کارتهاى اعتبارى را در یک دلیل خلاصه مىکنند و آن حذف پول نقد است اما بدون شک کارتهاى اعتبارى مزایاى اقتصادى قابل توجه دیگری نیز دارند. مهمترین این مزایا، صرفهجویى در هزینه چاپ اسکناس است. مىدانید که استفاده مداوم از اسکناس، به مرور زمان، کهنگى و فرسودگى آن را بهدنبال دارد و از طرفى از نظر بهداشت هم اسکناس، ناقل انواع بیمارىهاست. بر اساس آمارهاى ارایه شده از سوى مرکز نشر اسکناس و خزانه بانک مرکزى، سالانه بیشاز 160 میلیون دلار هزینه صرف جمعآورى و امحاى اسکناسهاى فرسوده و چاپ دوباره آن میشود. در حال حاضر، هزینه تمام شده چاپ هر برگ اسکناس، بیش از 160 ریال است که در صورت محاسبه هزینههاى جنبى مثل جمعآورى، حمل، تفکیک و امحا، این رقم به چند برابر افزایش مییابد. حجم اسکناس در گردش کشور 3/6 میلیارد برگ است، اما عمر مفید اسکناس در ایران پنج سال عنوان مىشود و باید سالانه 1200 میلیون برگ اسکناس از بین برود. بهدلیل بالا بودن هزینه این کار، سالانه فقط 700 میلیون برگ اسکناس فرسوده توسط بانک مرکزى از گردش خارج میشود. استفاده از کارتهایاعتبارى و جایگزینى آنها بهجاى اسکناس، بهطور قطع، هزینههاى یاد شده را کاهش مىدهد.
گذشته از آن، استفاده از کارتهاى اعتبارى، به حذف عملیات اضافی منجر مىشود.
با فراگیر شدن استفاده از کارتهاى الکترونیکى، خیلى از عملیات اضافى حذف میشود. کوتاه شدن صفهای طولانى پاى صندوق بانکها و فروشگاهها، کاهش خطاهاى ناشى از اشتباهات دریافت و پرداخت پول نقد، حذف مدتزمان براى ثبت اسناد مالى و از بین رفتن زمانهاى صرف شده براى تردد بین بانکها و فروشگاهها، فقط بخشى از مزایاى استفاده از کارتهاى اعتبارى است. همچنین استفاده از کارتهاى اعتبارى باعث حفظ امنیت جانى و مالى افراد مىشود و شفاف شدن فعالیتهاى اقتصادی را در پى دارد. اما افزایش گردش معاملات، یکى از مهمترین آثار کارتهاى اعتبارى است. سرعت و آسانى معامله با کارتهاى اعتبارى، اطمینان به پرداخت منابع از طرف بانکها و موسسات صادرکننده، گسترش معاملات و توسعه بازار کالاها و خدمات را در پى دارد و در مجموع باعث رشد و توسعه بخشهاى گوناگون اقتصادى میشود.
چند نوع کارت در دنیا وجود دارد؟
چهار نوع کارت عمده در بانکدارى وجود دارد.
اول "کارت هاى اعتبارى برداشت از موجودى" که به آن Debit Card کارت مىگویند.
دوم " کارتهاى وام بدون بهره" که به آن Charge Card مىگویند.
سوم کارتهایى که به آن "کارتهاى وام با بهره" Credit Card گفته مىشود و در نهایت،
نوع چهارمى هم وجود دارد که در بانکدارى آن را به "کارتهاى چندمنظوره" مىشناسند.
Debit Card که گاهى از آن بهعنوان "کارتهاى بدهکار" هم یاد مىشود، براى آن دسته از مشتریانى است که نزد بانک یا موسسه مالى صادرکننده کارت، حساب دارند و قصد دارند با استفاده از کارت از موجودى خود برداشت کرده یا بهاى کالاها و خدمات خریدارى شده را بپردازند. فایده این نوع کارت آن است که دارنده آن به آسانى و بدون مراجعه به بانک میتواند از پول نقد، کالا و خدمات بهرهمند شود. استفاده از این کارتها فقط در حد موجودى مشترى در بانک است.
البته همین کارتها به سه گروه "کارتهاى خودپرداز"، "کارتهاى خرید نقدی" و "کارتهاى دومنظوره" تقسیم میشوند.
کارتهاى وام بدون بهره Charge Card: این نوع کارتها براى دستیابى سریع به قرضهاى کوتاهمدت و خریدهاى نسیه کوتاهمدت طراحى شدهاند و مثل کارتهاى برداشت از موجودى، به سه گروه تقسیم شدهاند.
کارتهاى" استقراض بدون بهره"، "کارتهاى خرید نسیه بدون بهره" و "کارتهاى دومنظوره بدون بهره" در این دسته جاى مىگیرند. کارت های وام با بهره Credit Card : این نوع کارتها براى دستیابى آسان به وام و خریدهاى نسیه مدتدار و اقساطى طراحى شدهاند.
که مثل دیگر کارتها به سه گروه تقسیم میشوند؟
"کارتهاى استقراض با بهره"، "کارتهاى خرید نسیه با بهره" و "کارتهاى دومنظوره با بهره" .
شکل ساده "کارتهاى برداشت از موجودى"،" کارتهاى خودپرداز "بانکهاست.این نوع کارت در ایران خیلى رایج شده است. بانک با نصب دستگاههای خودپرداز در مناطق مختلف شهرها و مراکز تجارى، به مشتریان خود امکان میدهد با استفاده از کارتهاى یاد شده، از موجودى حساب خود برداشت کنند. با دریافت پول نقد از دستگاه، حساب مشترى نزد بانک، به همان اندازه بدهکار مىشود و ماندهاش کاهش مییابد. روشن است تا زمانى که این سپرده، از بهره و ربا دور باشد، از نظر شرعى صحیح است و میتواند در بانکدارى بدون ربا و موسسات پولى و مالى غیربانکى مورد استفاده قرار گیرد. صادرکنندگان کارتهاى خودپرداز میتوانند براى تشویق مردم به سپردهگذارى و استفاده از این کارتها، خدماتى را بهصورت رایگان به دارندگان کارت ارایه دهند. مثلا میتوانند جوایزى را بدون شرط و تعهد قبلى از طریق قرعهکشى بین دارندگان کارت تقسیم کنند. در مورد کارتهاى خرید نقدى چطور؟
این کارتها به مشتریانى مربوط مىشود که در بانک یا موسسه مالى، حساب دارند و میخواهند بدون مراجعه، بهاى کالاها و خدمات خریدارى شده را از سپرده خود بپردازند. از آنجا که بیشتر برداشتها از بانک و موسسات مالى، براى خرید کالاها و خدمات است، بانکها با فروشگاهها، مراکز تجارى، هتلها و... به توافق میرسند که بهاى کالاها و خدمات خریدارى شده بهوسیله سپردهگذاران یا دارندگان کارت خرید را بپردازند. دارنده کارت، بعد از خرید کالا یا خدمت، کارت خود را وارد دستگاه مىکند و دستگاه از موجودى حساب او خارج کرده و به موجودى حساب فروشنده اضافه مىکند.
معامله با این نوع کارتها، ماهیت حساب جارى را دارد که آن هم داراى ماهیتى مرکب از "قرض" و"حواله" است و عملیاتى که در حسابهاى جارى با چک صورت میگرفت، در کارتهاى خرید با کارت انجام میگیرد. در این نوع کارتها هم تا زمانى که بهره و ربایى براى سپرده پرداخت نشود، از نظر شرعى مجاز است و میتواند در بانکدارى بدون ربا و موسسه پولى و مالى غیربانکى مورد استفاده قرار گیرد.
بعضى از بانکها، براى جذب مشترى بیشتر و تسهیل کار خود و مشتریان، کارتهاى دومنظوره منتشر میکنند که دارنده کارت با استفاده از آن میتواند از دستگاههاى خودپرداز، پول نقد دریافت کند و میتواند از مراکز تجارى و خدماتى طرف قرارداد، کالا و خدمات بخرد. ماهیت حقوقى این کارتها مثل کارتهای خرید نقدى است با این تفاوت که دارنده کارت یا سپردهگذار، دو راه براى استرداد سپرده خود پیشبینى میکند. اول دریافت مستقیم از طریق دستگاه خودپرداز است و راه دیگر از طریق "حواله تاجر" است. از این جهت به حسابهاى جارى بانکها شباهت کامل دارد که صاحب حساب هم اختیار دارد خود مستقیم از حسابش برداشت کند و هم میتواند شخص دیگرى را براى برداشت حواله دهد. بنابراین، این نوع کارتها هم از جهت فقهى مثل کارتهاى خرید و خودپرداز، تا زمانى که از ربا و بهره خالى باشند، مجاز خواهند بود. "کارتهاى برداشت از موجودى" به سه گروه تقسیم میشوند. اول "کارتهاى استقراض بدون بهره" هستند که بانکها و موسسات مالى، براى بعضى از مشتریان خوشحساب خود، سقف اعتبارى تعیین میکنند، بهطورى که مشتریان این بانکها میتوانند زمانى که مانده حسابشان صفر است و نیاز به پول نقد دارند، براى مدتزمان کوتاهى، فکر مىکنم، حداکثر سى روز با استفاده از "کارتهاى استقراض"، از دستگاههاى خودپرداز، قرض بدون بهره دریافت کنند. زمانى که مشترى کارت را در دستگاه خودپرداز بانک قرار مىدهد و پول نقد مىگیرد، عمل استقراض صورت مىگیرد و زمانى که پول دریافتى را به بانک برمیگرداند، عمل بازپرداخت قرض صورت میگیرد. از آنجا که این قرض بدون بهره است، از نظر فقهى مجاز و معامله با این نوع کارت مشروع است. هر زمان بانکها و موسسههاى مالى با مراکز تجارى و خدماتى توافق کنند که دارندگان کارتهاى مخصوص، بدون پرداخت پول و بدون داشتن سپرده بتوانند با استفاده از کارت اعتبارى تا سقف معینى کالا و خدمات بخرند، قرارداد "کارتهاى خرید نسیه" منعقد مىشود. این کارتها به دارندگان کارت امکان میدهد که بدون پرداخت پول نقد، کالاها و خدمات مورد نیاز خود را بهدست آورند و در مدت مقرر که حداکثر سى روز است، بهاى آنها را به صادرکننده کارت بپردازند. این هم از نظر شرعى ایراد ندارد.
در عین حال برخى از بانکها، به مشتریان خوشحساب و قابل اعتماد خود، کارتهایى میدهند که مشتریان میتوانند بدون داشتن موجودى در حساب بانکى، هر زمان که بخواهند، بهوسیله کارت از دستگاههاى خودپرداز، پول نقد دریافت کنند یا از مراکز تجارى و خدماتى خرید کرده، فروشنده را به صادرکننده کارت حواله دهند. این نوع کارتها دومنظوره هستند. معامله با کارتهاى دومنظوره هم تا زمانى که بدون بهره باشد، مجاز است و از نظر شرعى اشکال ندارد. در صورت تاخیر مشترى در تسویه بدهى، جریمه تاخیر گرفته مىشود.
وضعیت Credit Card یا کارتهاى با بهره چطور است ؟
این نوع کارتها براى دستیابى آسان به وام و خریدهاى نسیه مدتدار و اقساطى طراحى شدهاند و مثل دو نوع کارتى که پیش از این در مورد آنها بحث کردیم، سه نوع دارد. اولین نوع این کارتها، "کارتهاى استقراض با بهره" است. چنین کارتهایى براى دریافت وام و پول نقد بهکار میروند. بانکهاى صادرکننده این کارتها به دارندگان آن فرصت میدهند با رعایت سقف اعتبارى، هر زمان هر مبلغى را که لازم داشتند، از دستگاههای خودپرداز بانک یا موسسه مالى، پول نقد دریافت کنند و معادل آن را در زمانبندى مشخصى بهصورت دفعى یا اقساطى به بانک برگردانند. بانکها به تناسب مبلغ و مدت استفاده از کارت،" بهره" میگیرند. نرخ بهره استفاده از اینکارتها اگرچه در مقایسه با وامهاى متعارف بانکى بیشتر است، اما به دو دلیل براى مشتریان مطلوب به شمار مىرود. اول اینکه وام، سریع و آسان در اختیار آنها قرار میگیرد و دوم اینکه بهره، از زمان برداشت پول از دستگاه، محاسبه میشود که بهطور متعارف به زمان مصرف نزدیکتر است. بر خلاف وامهاى عادى که گاهى بین زمان دریافت و مصرف فاصله میافتد و گیرنده وام، بهره اضافى مىپردازد.
عناصر تشکیلدهنده این کارتها، "صادرکننده کارت" یعنى بانک است و "دارنده کارت" که مشترى بانک است. رابطه حقوقى بین این دو، قرارداد "قرض با بهره" است. دارنده کارت با استفاده از کارت، قرض میگیرد و با بازپرداخت اصل و بهره، بدهى ناشى از قرض را تسویه میکند. از آنجا که این معامله از مصادیق قرض همراه با ربا است، از نظر فقه اسلامى حرام و ممنوع بهشمار مىرود.
دومین نوع "کردیت کارت "، "کارتهاى خرید نسیه با بهره" است. این کارتها بهطور معمول براى خرید کالاهاى بادوام و استفاده از خدمات گرانقیمتى طراحى شدهاند که مشترى توان پرداخت نقدى یا کوتاهمدت آن را ندارد. صادرکنندگان" کارتهاى خرید نسیه با بهره" بعد از توافق با مراکز تجارى و خدماتى، به دارندگان کارت فرصت میدهند با مراجعه به فروشگاهها و مراکز خدماتى طرف قرارداد، با رعایت سقف اعتبارى، کالا و خدمات خریده، فروشنده را براى دریافت بهاى آن به صادرکننده کارت یعنى بانک، حواله دهند.
در این قرارداد، صادرکنندگان کارت گذشته از اصل بدهى، مبلغى را بهصورت بهره دریافت میکنند که از مصادیق زیاده بر مبلغ بدهى و ربا خواهد بود. نکتهاى که از نظر فقهى و حقوقى اهمیت دارد، این است که خرید بهوسیله این کارتها نقدى است و فروشنده بهصورت نقدى، بهاى کالاها و خدمات را از صادرکننده دریافت میکند، یعنى با قرار دادن کارت اعتبارى از حساب صادرکننده کارت به حساب فروشنده منتقل میشود و مشترى، آن مبلغ را همراه با زیاده به صادرکننده بهصورت اقساط و مدتدار برمیگرداند. اما نوع سوم " کردیت کارتها" ،"کارتهاى دومنظوره با بهره" هستند. این کارت شکل کامل کارت استقراضى با بهره و کارتهاى خرید نسیه با بهره است. دارنده کارت میتواند با استفاده از آن، به گرفتن وامهاى با بهره از دستگاههاى خودپرداز اقدام کند. ضمن اینکه میتواند بهوسیله این نوع کارتها از مراکزتجارى و خدماتى هم خرید کند. عناصر تشکیلدهنده این کارتها، صادرکننده کارت، پذیرنده کارت و دارنده کارت است و رابطه حقوقى بین آنها قرارداد قرض با بهره یا حواله خواهد بود. از آنجا که مشترى (دارنده کارت) متعهد میشود افزون بر بدهى ناشى از قرض یا خرید، مبلغى را بهصورت بهره بپردازد، معامله با این کارتها از مصادیق معاملات ربوى و حرام خواهد بود. نتیجه اینکه هیچ یک از انواع "کارتهاى وام با بهره" به این شکل و روال حقوقى که رایج است، در جوامع اسلامى قابل اجرا نیست و نیاز به تغییر روابط حقوقى و اصلاحات دارد. و اما رسیدیم به چهارمین نوع کارتهاى اعتباری. همان کارتهایى که شما از آن بهعنوان "چندمنظوره" یاد کردهاید.
در سالهاى اخیر، برخى از بانکها و موسسات مالى به انتشار کارتهاى اعتبارى با کاربردهاى گوناگون اقدام کردهاند. بهطورى که دارنده کارت اگر در حساب بانکى خود موجودى داشته باشد، میتواند بهوسیله کارت از موجودى حساب خود برداشت یا از آن محل به خرید کالا و خدمت اقدام و اگر وجهى در حساب نداشته باشد، از محل اعتبارى که صادرکننده کارت در نظر میگیرد، وجه نقد برداشت یا خرید کند. بعد از آن اختیار دارد بدهیحاصل از بهکارگیرى کارت را حداکثر تا یک ماه تسویه کند و بهرهاى نپردازد و اختیار دارد مثل کارتهاى وام با بهره، بدهى را طبق زمانبندى معین بهصورت اقساط بپردازد و در برابر آن، بهرهاى متناسب با مبلغ و مدت بدهى بر اصل بدهى افزوده میشود. یعنى تلفیقى از همه نوع کارتهایى که پیش از آن اشاره کردید.
بله. بههمین دلیل است که این کارتها به کارتهاى چندمنظوره معروف شدهاند. عناصر تشکیلدهنده این کارتها، صادرکننده، پذیرنده (مراکز تجارى و خدماتى) و دارنده کارت و رابطه حقوقى بین آنها قرارداد قرض و حواله است و کارتهاى جامع، دربرگیرنده معاملههاى کارتهاى برداشت از موجودى، وام بدون بهره و وام با بهره هستند و از نظر شرعى تا زمانى که معامله با این کارتها به معامله ربوى نینجامد، مجاز خواهد بود و آن گروه از معاملات که آمیخته با بهره و ربا است، حرام و ممنوع است. البته انتشار چنین کارتهایى از آن جهت که زمینه معامله ربوى را فراهم میکند، خلاف اخلاق و تربیت اسلامى است، چون زمان اعطاى کارت، صادرکننده و گیرنده کارت، توافق میکنند که دارنده کارت امکان داشته باشد با استفاده از کارت، استقراض ربوى یا حواله ربوى داشته باشد و چنین توافقى بر خلاف اخلاق اسلامى است، اما تا زمانى که این توافق در حد قرار است و به مرحله تحقق معامله و قرارداد نرسیده، حرمت فقهى نداشته و باعث بطلان بقیه معاملات بهوسیله کارت نمیشود. در کارتهاى جامع هم صادرکننده کارت میتواند عواید گوناگونى چون حق عضویت، حق خرید، حقالعمل تجارى و جریمه تاخیر داشته باشد و تا زمانى که عنوان ربا و بهره یا "اکل مال به باطل "بر آن عواید صدق نکند، گرفتن آن حلال است.
[ شنبه 92/1/3 ] [ 2:42 عصر ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
تقسیم سود و زیان سود و زیان قانون ، سود شرکت را در ماده 237 تعریف کرده و مقرر داشته سود خالص شرکت در هر سال مالی عبارت است از درآمد حاصل در همان سال مالی منهای کلیه هزینه ها و استهلاک و ذخیره 1. کسر اندوخته قانونی به اضافه هر نوع اندوخته ای که در اساسنامه ذکر شده یا مجمع عمومی فوق العاده تصمیم گرفته باشد. 2. در صورتی که در سنوات قبل زیانی متوجه شرکت شده است باید از سود سال جاری کسر شود. اهمیت این دو موضوع به قدری است که مقرر گردیده هر تصمیم بدون رعایت این دو موضوع گرفته شود باطل است . و سودی که پس از وضع دو فقره فوق باقی می ماند طبق تصمیم مجمع عمومی به وسیله هیئت مدیره قابل تقسیم بین شرکاء است مشروط بر این که در هر حال پرداخت سود به صاحبان سهام باید ظرف 8 ماه پس از تصمیم مجمع عمومی راجع به تقسیم سود انجام گیرد. در تقسیم سود دو وظیفه جهت هیئت مدیره شرکت مقرر گردیده به شرح زیر: الف- هر گاه مقرر شود برای اعضاء هیئت مدیره از سود خالص سال مالی شرکت جهت پاداش برای آنها در نظر گرفته شود به هیچ وجه نباید در شرکت های سهامی عام از پنج درصد سودی که در همان سال به صاحبان سهام پرداخت می شود تجاوز کند . مقررات اساسنامه و هر گونه توضیحی که مخالف با مفاد این ماده باشد باطل و بلا اثر است. ب- در شرکت های سهامی عامهیئت مدیره مکلف است به حساب های سود و زیان و ترازنامه شرکت گزارش حسابداران رسمی ( دولتی- قسم خورده ) را نیز ضمیمه کند. حسابداران رسمی باید علاوه بر اظهار نظر در حساب های شرکت ، گواهی نمایند که کلیه دفاتر و اسناد صورت حساب های شرکت و توضیحات مورد لزوم در اختیار آنان قرار داشته و حساب های سود و زیان و ترازنامه تنظیم شده از طرف هیئت مدیره وضع مالی شرکت را به خوبی نشان می دهد. [ شنبه 92/1/3 ] [ 1:2 عصر ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
مقام معظم رهبری امام خامنه ای (مد ظله العالی )در این باره می فرماید: روزگاری مسلمانان در جنوب اروپا و اسپانیا تا جنوب فرانسه، کشوری اسلامی به وجود آوردند. این کشور مهد تمدن شد و علم در اروپا از همان تمدن اندلسی قرون اولیه اسلام شکوفا شد. شکوفایی علم در آن سرزمین داستانهایی دارد و خود غربیها نیز به آن معترف اند. البته اکنون سعی می کنند این ورق را از تاریخ علم حذف و نام مسلمان ها را بکلی پاک کنند، اما خود آنها، این تاریخ را ثبت کرده اند، و البته در تواریخ ما هم ثبت شده است. اروپایی ها وقتی خواستند اندلس را از مسلمان ها پس بگیرند، اقدامی بلند مدت کردند. آن روز صهیونیست ها نبودند، اما دشمنان اسلام و مراکز سیاسی علیه اسلام فعال بودند. آنها به فاسد کردن جوان ها پرداختند و در این راستا انگیزه های مختلف مسیحی، مذهبی یا سیاسی داشتند. یکی از کارها این بود که تاکستان هایی را وقف کردند تا شراب آنها را به طور مجانی در اختیار جوان ها قرار دهند. جوان ها را به سمت زنان و دختران خود سوق دادند، تا آنها را به شهوت آلوده کنند. گذشت زمان راههای اصلی برای فاسد یا آباد کردن یک ملت را عوض نمی کند. امروز هم آنها همین کار را می کنند. آنها اهداف فرهنگی هم دارند. به فرهنگ اسلامی کینه می ورزند و با آن عناد دارند. فرهنگ اسلامی، آرای روشنفکران اروپا را به چالش کشیده و لیبرال دمکراسی را که پرچم برافراشته غرب است، مورد تردید قرار داده است. فرهنگ اسلامی روح استقلال طلبی و رشادت را در جامعه بزرگ و یک میلیارد و چند صد میلیونی مسلمانان، ترویج می کند و این امر در حساس ترین منطقه دنیا از لحاظ استراتژیک و منابع نفتی و زیر زمینی، شدت بیشتری دارد. فرهنگ اسلامی این جامعه بزرگ را به فکر حیات مجدد خود انداخته است، بنابراین به آن کینه می ورزند و قصد کوبیدن آن را دارند. البته آنها در بلندگوها از بحث آزاد و گفتگو و دمکراسی سخن می گویند، اما این شعاری دروغین است. آنها اهل گفتگو، دمکراسی و بحث آزاد نیستند. در داخل ایران ، پلورالیسم، شکاکیت، شک در مسلّمات و اولیات اعتقادی، تسامح و تساهل را ترویج می کنند، می گویند از عقایدتان بگذرید و نسبت به آن تساهل و تسامح داشته باشید، اما این مربوط به داخل جامعه ایران و جوامع اسلامی است. وقتی بحث به جایی می رسد که خودشان آن را ارزش های آمریکایی و غربی خطاب می کنند، دیگر جای گفتگو نیست، مشابه سازی، یکسان سازی، جهانی سازی، اعتقادات مسلمی است که دنیا باید در مقابل آنها کوچک ترین اعتراضی نکند. » 6 فروردین .1381 دانلود طلوع و افول اسلام در اندلس [ سه شنبه 91/10/12 ] [ 5:10 عصر ] [ مهران حداد ]
[ نظرات () ]
|
||||||
[قالب وبلاگ : تمزها] [Weblog Themes By : themzha.com] |